úterý 6. září 2016

Rizoto s cuketou


Vyzkoušejte italské rizoto s cuketou, lehce provoněné tymiánem a bobkovým listem. Díky speciální rýži, určené na rizoto, získá svou proslulou krémovou, trochu lepkavou, konzistenci. Nikdy ji před použitím neproplachujte, aby nebyla zrnka zbavena škrobu. Základní recept jste se už naučili zde http://www.tynatyna.cz/2014/05/italske-rizoto.html, nyní jako dominantu přidejte cuketu.


Recept

200g italské rýže na rizoto (použila jsem carnaroli)
600ml teplého vývaru
1 střední cuketa
sklenička bílého vína
šalotka
50g parmazánu
2 lžíce oleje
4 lžíce másla
snítka tymiánu
bobkový list
sůl

Polovinu cukety nakrájejte na kostičky a na olivovém oleji je spolu s tymiánem osmahněte. Druhou půlku nastrouhejte na hrubém struhadle.
Na 2 lžících másla nechte zpěnit šalotku, přidejte rýži a chvíli prohřejte, než se vše spojí. Zalijte vínem, které nechte odvařit, a pak postupně přilévejte vývar tak, aby byla rýže ponořená. Jakmile se vyvaří, znovu podlijte. Přihoďte bobkový list. Asi po 10 minutách přidejte nastrouhanou cuketu. Stále podlévejte vývarem dokud není rýže uvařená na skus. Zbytkem másla rizoto zjemněte, vmíchejte strouhaný parmazán, prohoďte, tím ho krásně provzdušníte a rizoto se za postupného rozpuštění másla a sýra stane krémovým. Vyjměte bobkový list, osolte dle potřeby a posypte orestovanou cuketou s tymiánem.




Žádné komentáře:

Okomentovat