sobota 1. října 2016

Jablkový koláč se smetanou


Počasí zatím moc podzimní není, ale mé nejoblíbenější roční období už v kalendáři nastalo. Pomalu ožívám a těším se na všechny ty barevné koruny stromů, chladná rána a blížící se zimu. V těchto dnech mě baví nekonečné množství šťavnatých a sladkých jablek, ať už ze zahrady nebo ze sadu. Spotřebu máme neuvěřitelnou, ač jsme doma tři, pěkných pár kilo týdně bude. Letos jsem dělala štrúdl jen jednou. On teďka totiž u nás více frčí smetanový koláč. Jeho kouzlo tkví v jednoduchosti, rychlosti a také v absenci skořice.



Recept (koláčová forma Ø30cm)
 
Těsto:
300g hladké mouky (kamutové, pšeničné, špaldové)
130g másla
4-6 lžic ledové vody
1 vejce
10g třtinového cukru

 Náplň:
400g očištěných jablek
200ml smetany 33%
30-50g třtinového cukru (dle sladkosti jablek, ale obecně stačí cukru velmi málo)
vanilkový lusk
2 vejce


 Přísady na těsto zpracujte v hladké a vláčné těsto, které vmačkejte do koláčové formy. Okraje ozdbte vidličkou a dno propíchejte. Dejte do lednice. Mezitím si připravte jablka, oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Jablka vyskládejte na těsto a dejte na 25min péct do vyhřáté trouby na 170°C.
Smetanu promíchejte s cukrem, vejci a semínky z vanilkového lusku. Touto směsí zalijte předpečený koláč a nechte dopéct při stejné teplotě dalších 25min.





Žádné komentáře:

Okomentovat