Asi to nebude nic nového, ale recept na základní italské
rizoto si neodpustím. Podávám ho vždy s jednou dominantní surovinou, ať už
jsou to artyčoky, chřest nebo tentokráte sušená rajčata a bazalkové pesto.
Neopomínám ani sluníčkově žluté šafránové rizoto, tedy „alla Milanese“. V Itálii se většinou setkáte s hříbky,
prý výborné. Asi tušíte, že houby nejím, a tak u mě „con funghi“ nikdy
nenajdete.
Recept
200g italské rýže na rizoto (arborio, baldo, carnaroli)
600ml teplého drůbežího nesoleného vývaru
sklenička bílého vína
šalotka
50g parmazánu
4 lžíce másla
sůl
600ml teplého drůbežího nesoleného vývaru
sklenička bílého vína
šalotka
50g parmazánu
4 lžíce másla
sůl
Na 2 lžících másla nechte zpěnit šalotku, přidejte rýži a chvíli prohřejte, než se vše spojí. Zalijte vínem, které nechte odvařit a pak postupně přilévejte vývar tak, aby byla rýže ponořená a jakmile se vyvaří, znovu podlijte. Jakmile je rýže na skus (přibližně po 20min), zjemněte rizoto zbytkem másla a strouhaným parmazánem, prohoďte, tím ho krásně provzdušníte a rizoto se za postupného rozpuštění másla a sýra stane krémovým. Můžete dochutit solí. Nechte chvilku odpočívat a podávejte.
Ahoj Tynko, prave obedvame italske rizoto. Je vyborne! Kuchyni mam nadherne provonenou musli rezy, ktere prave dopekam v troube. Dekuji za inspiraci, Marketa
OdpovědětVymazatMilá Markéto, jsem ráda, že se sobotní menu vydařilo :-) Jen tak dál!
OdpovědětVymazat