pátek 30. května 2014

Italské rizoto


Asi to nebude nic nového, ale recept na základní italské rizoto si neodpustím. Podávám ho vždy s jednou dominantní surovinou, ať už jsou to artyčoky, chřest nebo tentokráte sušená rajčata a bazalkové pesto. Neopomínám ani sluníčkově žluté šafránové rizoto, tedy „alla Milanese“.  V Itálii se většinou setkáte s hříbky, prý výborné. Asi tušíte, že houby nejím, a tak u mě „con funghi“ nikdy nenajdete.
 
 

Recept
 
200g italské rýže na rizoto (arborio, baldo, carnaroli)
600ml teplého drůbežího nesoleného vývaru
sklenička bílého vína
šalotka
50g parmazánu
4 lžíce másla
sůl

 Na 2 lžících másla nechte zpěnit šalotku, přidejte rýži a chvíli prohřejte, než se vše spojí. Zalijte vínem, které nechte odvařit a pak postupně přilévejte vývar tak, aby byla rýže ponořená a jakmile se vyvaří, znovu podlijte. Jakmile je rýže na skus (přibližně po 20min), zjemněte rizoto zbytkem másla a strouhaným parmazánem, prohoďte, tím ho krásně provzdušníte a rizoto se za postupného rozpuštění másla a sýra stane krémovým. Můžete dochutit solí. Nechte chvilku odpočívat a podávejte.
 




2 komentáře:

  1. Ahoj Tynko, prave obedvame italske rizoto. Je vyborne! Kuchyni mam nadherne provonenou musli rezy, ktere prave dopekam v troube. Dekuji za inspiraci, Marketa

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Markéto, jsem ráda, že se sobotní menu vydařilo :-) Jen tak dál!

    OdpovědětVymazat