neděle 31. července 2016

Třešňový džem s citronem



Z každoroční dovolené v Itálii si vozím opravdu hodně věcí. Nějaký ten obleček, doplněk do šatníku.. ano, to se v Itálii přímo nabízí. Ale všechnu tuto parádu převálcuje množství potravin, litry oleje, výběrového octa, mouky a také ovoce či zeleniny. Na trzích jsem nakoupila kromě vyzrálých fíků, lahodných blum a rubínově červených třešní, také šťavnaté a voňavé citrony. Takové, které provoní místnost, když je máte v misce na kuchyňské lince, takové, které mají ještě stopku s lístečkem, takové, které jsou utržené ze stromu již zralé a necestují po světě v kamionech, kde dozrávají a po rozkrojení nás čeká napůl vyschlá dužina uvnitř. Do džemů dávejte opravdu jen ty nejlepší plody ovoce, které máte.


Recept


1kg vypeckovaných třešní
1 citron ze Sicílie
300g cukru
10g pektinu

Vypeckované třešně zasypejte polovinou cukru a nechte asi hodinu stranou. Mezitím si připravte citrón. Pečlivě ho očistěte,bílý střed – blanku vyhoďte, ale bílou součást kůry ponechte. Pokrájejte na drobné kousky. Kdo se bojí výrazné hořkosti, ať do džemu přidá kůru jen z poloviny, já dávám citrón celý.
Pocukrované třešně přiveďte k varu, prošťouchněte a přidejte nakrájený citrón. Zbylou část cukru smíchejte s pektinem a přisypte do hrnce. Přiveďte k varu, vařte asi 3min a plňte do umytých sklenic vypláchnutých vroucí vodou. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru na čtvrt hodiny.




Žádné komentáře:

Okomentovat