čtvrtek 14. července 2016

Koláč se špenátem a ricottou


Víkendové trhy jsou v plném proudu a svěžími barvami zeleniny a ovoce se to tam jen hemží. Pytel špenátových lístků jsem si přinést domů prostě musela a o obědě bylo rozhodnuto. Těsto na koláč už asi znáte nazpaměť i vy a špenátová náplň je velmi snadná.



Recept

Těsto:
300g mouky (dávám špaldovou či kamutovou, ale použít se dá jakákoliv)
180g másla
8 lžic ledové vody
2 špetky soli

Náplň:
750g čerstvého špenátu
2 šalotky
250g ricotty
4 vejce
4 stroužky česneku
hrst piniových oříšků
olivový olej
sůl a pepř


Smíchejte mouku, sůl, pokrájené máslo a prsty vypracujte těsto, dle potřeby přidávejte vodu než bude krásně celistvé. Pracujte rychle, aby si udrželo nízkou teplotu. Rozválejte, dejte do formy na koláč a okraje těsta vytáhněte lehce nad okraj formy, můžete je ozdobit vidličkou. Takto dejte do chladu, klidně třeba i přes noc. Vychlazený korpus propíchejte vidličkou a dejte ho předpéct do vyhřáté trouby asi na 15min, aby se povrch zpevnil a těsto nenasáklo tolik vlhkosti z náplně.
Na náplň rozkrájejte šalotky nadrobno a nechte zesklovatět na troše olivového oleje. Rozmáčkněte stroužky česneku a nechte je na oleji rozvonět, poté vyjměte. Kdo chce, ať si je do náplně klidně rozmačká. Přidejte špenát. Jakmile zavadne, vmíchejte ricottu a nechte vychladnout. Rozšlehaná vejce smíchejte s vychladlým špenátem a dochuťte solí a pepřem. Nalijte na předpečený korpus, posypte oříšky a pečte při 175°C asi 45min.





Žádné komentáře:

Okomentovat