pondělí 30. listopadu 2015

Zeleninový koláč s kuřecím masem


Vděčné jídlo, to je asi první, co mě k tomuto koláči napadá. Dá se jíst teplý i studený, zasytí k obědu i k večeři. Zeleninu v tomto receptu neměním, kombinace se držím již roky a stále nás neomrzela. V zimě dám klidně fazolky i kukuřici mražené. Přes léto pak občas ještě přikrájím cuketu. Maso je nejlepší z křídel nebo stehen, ideálně obrané z upečeného nebo uvařeného kuřete.

 
Recept (koláčová forma  Ø30cm)

 Těsto:
300g mouky (dávám špaldovou či kamutovou, ale použít se dá jakákoliv)
180g másla
8 lžic ledové vody
2 špetky soli

 Náplň:
200g kuřecího masa (jakkoliv tepelně upraveného)
červená paprika
100g zelených fazolových lusků
50g kukuřice
šalotka
 5 vajec
200g zakysané smetany
100g uzeného sýru
olivový olej
sůl a pepř

Smíchejte mouku, sůl, pokrájené máslo a prsty vypracujte těsto, dle potřeby přidávejte vodu než bude krásně celistvé. Pracujte rychle, aby si udrželo nízkou teplotu. Rozválejte, dejte do formy na koláč a okraje těsta vytáhněte lehce nad okraj formy, můžete je ozdobit vidličkou. Takto dejte do chladu, klidně třeba i přes noc.
 Vychlazený korpus propíchejte vidličkou a dejte ho předpéct do vyhřáté trouby asi na 15min, aby se povrch zpevnil a těsto nenasáklo tolik vlhkosti z náplně.
Na náplň osmahněte na olivovém oleji na drobno nakrájenou šalotku spolu s pokrájeným masem. Přidejte ostatní zeleninu a restujte do rozvonění. Nechte vychladnout. Rozmíchejte vejce se smetanou a přidejte k zelenině. Pečlivě promíchejte, dochuťte solí a pepřem. Nalijte na předpečený korpus a pečte při 175°C asi 40min. Asi v půlce pečení koláč posypte nastrouhaným uzeným sýrem.
 




Žádné komentáře:

Okomentovat