úterý 10. listopadu 2015

Pletence s pekanovými ořechy a javorovým sirupem



Tyhle nejsou z listového těsta jako ty rozpékané na pultě v supermarketu. Toto těsto je univerzální na jakékoliv sladké pečivo skandinávského typu, takže pokud se vám nechce vykrajovat pletence, můžete vytvarovat třeba šneky nebo jednoduché šátečky a naplnit dle libosti.



Recept (12ks)

Těsto:
400g hladké mouky
6g sušeného droždí
2g prášku do pečiva (vinného kamene)
20g třtinového cukru demerara + trochu na posypání těsta
60g másla
200g mléka
lžička citr. šťávy
špetka soli
vejce na potření pečiva

Náplň:
30g třtinového cukru demerara
80g javorového sirupu
30g mléka
40g škrobu
10g másla
pekanové ořechy


Těsto i náplň je nejlepší připravit večer a pečivo upéct ráno. Na těsto smíchejte všechny suché přísady a pak přidejte změklé máslo, mléko a citr. šťávu. Zadělejte vláčné těsto a dejte ho do olejem vymazané mísy na noc do lednice. Na náplň zahřejte javorový sirup s cukrem a vmíchejte máslo. V mléce rozmíchejte škrob, vlijte do směsi ze sirupu a provařte. Nakonec dejte nasekané ořechy. Ponechte si jich pár ještě na ozdobu. Ráno těsto vyndejte z chladničky a nechte ho na teplém místě vykynout (asi 1-2h). Plochu na vyvalování posypte třtinovým cukrem a na něm vyválejte těsto do tvaru obdélníku. Pocukrujte ho a válečkem cukr vpracujte do těsta. Obdélník přeložte na třetiny (stejně jako u těsta na croissanty
http://www.tynatyna.cz/search?q=croissanty ) a pak znovu vyválejte a přeložte, celý postup 2x zopakujte. Dále už jen tvarujte do požadovaných tvarů (šneků, pletenců, šátečků..) a potírejte náplní. Okraje pečlivě přimáčkněte, aby se při pečení tvary nerozevřely a náplň nevytekla. Ale u pletenců to není na škodu, jsou pak pěkně „šťavnaté“ . Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě asi hodinu kynout. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými ořechy a pečte asi 20min na 175°C.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat