čtvrtek 29. října 2015

Banánovo-ořechové dortíky (bez lepku a laktózy)


Tohle může být dezert i pro fanoušky raw receptů. Jakékoliv módní stravovací vlny mě míjejí, ale vnímám je a snažím se pochopit jejich postupy, klady i zápory a odlišnosti od klasické diety – slovu dieta rozumím jako druh stravování a ne urputnou snahu o zhubnutí. Tvořím tedy pokrmy, které nám chutnají a zkrátka někdy jsou raw, někdy bez lepku a někdy bez cukru a tak bych mohla pokračovat dlouho. Tyhle dortíky jsou vytvarované ve formičkách na muffiny, ale stejně jako u jiných receptů, lze použít jakoukoliv nádobu o větší ploše a pak naporcovat dle libosti.



Recept

Korpus:
100g ořechů (použila jsem kešu a loupané mandle 1:1)

50g kokosu
50g datlí
špetka soli

Náplň:
1 banán (váha bez slupky 100g)

50g ořechů (stejných jako v korpusu)
20g javorového sirupu
20g kokosového oleje
šťáva z ½ citronu


Přísady na korpus rozmixujte v mixéru – sekáčku. Mixujte tak dlouho, dokud směs nezačne hrudkovatět a lepit. Vmačkejte ji do formiček na muffiny. Ve stejném mixéru rozmixujte přísady na náplň, kterou poklaďte na korpus. Dejte vychladit do mrazáku asi na 2 hodiny. Pak přesuňte do lednice, kde je uchovávejte buďto již vyklopené nebo ještě ve formičkách. Servírujte těsně před konzumací. Dle chuti můžete posypat skořicí.


Žádné komentáře:

Okomentovat