čtvrtek 16. května 2019

Čokoládové makronky


Naposledy jsem je pekla na Velikonoce. Musím je schovávat, jinak by zmizely. Vikča je miluje stejně tak jako perníčky. A v mém širokém okolí se nenajde nikdo, kdo by je neměl rád. Makronky jsou vděčným jedlým dárkem, skvělou ozdobou na dort, parťákem ke kafi nebo efektním pohoštěním pro návštěvu. Jejich barvy a příchutě si sladíte přesně tak, jak potřebujete. Jo a nemá smysl se jich bát! Postup se zdá být komplikovaný, ale není. Jen je dobré si dobře vše připravit a načasovat.


Recept (40-50ks)

Skořápky:
100g moučkového cukru
100g jemně mletých mandlí
74g bílků (množství je cca ze 2 vajec)
100g krupicového cukru + lžička do bílkového sněhu
25g vody
potravinářské gelové barvivo (používám Wilton)

Náplň:
100g 33% smetany
100g hořké čokolády


Bílky nechte odležet (klidně pár dnů) na lince v misce přikryté potravinovou folií. Prosáté mleté mandle smíchejte s moučkovým cukrem a polovinou bílků a zpracujte v těsto.
Zahřejte vodu s krupicovým cukrem na 118˚C na tzv. rozvar.  Do druhé poloviny bílků dejte lžičku cukru a šlehejte. Za stálého šlehání přilévejte cukrový rozvar. Vznikne vám bílkový sníh.
Sníh přidejte do mísy s mandlovým těstem a míchejte dokud se obě hmoty nespojí (procesu se říká makronkování). Sníh lehce spadne a hmota se stane tekutější. Podle libosti přidejte pár kapek barviva.
Makronky tvořte pomocí zdobícího sáčku se širší špičkou na pečící papír nebo přímo na silikonovou podložku na makronky. S plechy párkrát bouchněte, aby se vyhnaly vzduchové bublinky. Pak je nechte asi 30min stranou při pokojové teplotě, aby povrch makronek oschnul a při dotyku neulpí těsto na prstu.
Pečte ve vyhřáté troubě na 140˚C asi 20min. Upečené jsou nelepivé a jdou snadno odloupnout od podložky.
Na náplň přiveďte k varu smetanu a sejměte z plotny. Rozlámejte do ní čokoládu, nechte rozpustit a promíchejte v lesklou hmotu - ganáž. Jakmile vychladne, pomocí cukrářského sáčku plňte makronky.




Žádné komentáře:

Okomentovat