neděle 2. listopadu 2014

Croissanty


Úvodem podotýkám, že každý recept na croissanty se zdá velmi náročný. Ať už obsáhlým textem s mnoha hodnotami a čísly nebo časem, jež je nutné těstu věnovat. Ale vůbec tomu tak není, i když času je na croissanty skutečně třeba. Prošla jsem mnoho recepisů se slovníkem v ruce (neumím francouzsky a tak studium bylo pro mne obtížnější) a došla k verzi, kterou zde pro vás mám. Jsem nadšená a strávníci také. Začátek přípravy těsta volím na odpoledne, poslední kynutí přes noc a tvarování na ráno. Určitě je zkuste, nemůžou se nepovést, skutečně na tom nic není.

 
Recept (20ks)

500g mouky
6g soli
60g cukru krupice
50g změklého másla
125g mléka
125g vody
20g čerstvého droždí (10g sušeného)
250g másla
1 vejce na potření
 

Ve vlažné vodě nechte rozpustit droždí s trochou cukru, přibližně 10min nechte stát. V míse promíchejte zbytek cukru, sůl, změklé máslo, mléko a kvásek. Postupně přisypávejte mouku a zadělejte hladké těsto. Vyválejte ho na čtverec 30x30cm a dejte asi na 45min chladit. 250g másla vložte do igelitového sáčku a roztlučte na čtvercovou placku o velikosti asi 20x20cm, kterou diagonálně položte na vyválené těsto (obr. 1) a zabalte jako obálku (obr. 2). Vyválejte obdélník a přehněte ho na třetiny (obr. 3). Těsto asi na hodinu zachlaďte. Pak opět vyválejte obdélník a přehněte na třetiny, dejte chladit. Tento krok opakujte třikrát. Poslední chlazení nechte přes noc a těsto pečlivě zatižte. Ráno vyválejte opět do tvaru obdélníku a rádýlkem vykrájejte trojúhelníky (obr. 4). Z těsta jich vyjde asi 20. Ale záleží, jak velké nebo malé je chcete mít, proto záměrně neuvádím žádné rozměry. Každý trojúhelník na nejkratší straně nařízněte a zarolujte do croissantu. Špička by měla být ve spodní části (obr. 5). Croissanty nechte ještě asi hodinu kynout na plechu, potřete rozšlehaným vajíčkem se špetkou soli a pečte asi 15min na 200°C.



 

 

3 komentáře:

  1. It's Very nice but unfortunately this one isn't for me.
    M. Fox from Upper Birch ;-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Why isn´t it for you? Don´t like sweet? :-)

      Smazat
    2. I love good coffee with croissant for breakfast, but my doctor is against. :-D

      Smazat