pondělí 18. listopadu 2013

Podzimní kořenová zelenina

 
Koloritem každé druhé soboty jsou u nás trhy. Ráno vyrážíme s košíkem v napětí zvědavosti, jaký stánek zde bude nový a co chutného nabídne. V letních měsících si zdější atmosféru vychutnáváme u kávy a snídaně. Sledujeme ruch u pultů prohýbajících se pod množstvím sýrů, zavařenin, moštů, zkrátka všemožných dobrot špičkové kvality. Nikdy nevynechám zeleninu, ze které vařím denně. S přicházejícími chladnými měsíci ji připravuji třeba na grilu.
 

Recept
 
3 mrkve
2 petržele, případně pastináky
½ bulvy celeru
3 řapíky řapíkatého celeru
větvička rozmarýnu
snítka tymiánu
olivový olej
balzamikový ocet
sůl
 
Rozpalte troubu na 180°C (funkce gril). Očištěnou a oloupanou zeleninu, včetně řapíkatého celeru, nakrájejte na špalíčky. Na plechu vyloženým pečícím papírem ji promíchejte s olivovým olejem, solí, bylinkami (stačí jen stáhnout z větvičky) a zakapejte balzamikovým octem. Místo plechu můžete použít i jinou nádobu vhodnou do trouby, já mám ráda velkou formu na koláč. Přibližně 20min grilujte v předem vyhřáté troubě. Podávejte vlažné či v pokojové teplotě. Na prvních dvou fotkách je zelenina již ogrilovaná, další tři ji dokumentují za syrova.
 
 
 



Žádné komentáře:

Okomentovat