čtvrtek 28. května 2015

Ovesné sušenky


Když se řekne ovesné sušenky, představím si obyčejnou máslem provoněnou sušenku plnou vloček. Ale hlavně – musí být celá z ovsa. A ne aby ji tvořily vločky jen z části a zbytek byla mouka, ať už pšeničná či špaldová nebo jakákoliv jiná. Tyhle sušenky jsou fajn jen tak nebo třeba slepené čokoládou, to především osloví asi děti. Čím déle je necháte uležet, tím lépe. Tady to funguje stejně jako u vánočního cukroví. A množství cukru? To si zvolte podle sebe, můžete nepatrně přidat, na práci s těstem to vliv mít nebude.
 




Recept

150g ovesných vloček
100g mletých ovesných vloček
50g másla
50g třtinového cukru
1 vejce
lžička prášku do pečiva (vinného kamene)
špetka soli


Suché přísady smíchejte. Přidejte vejce, změklé máslo a vypracujte těsto. Může být lepivé, ale to nevadí, sušenky budete tvarovat vlhkýma rukama. Na plech vyložený pečícím papírem klaďte sušenky, které vytvoříte buďto rovnou v dlaních nebo si vytvarujte kuličky a ty pak uhlaďte lžící rovnou na pečícím papíře. Těsto se při pečení nerozteče, tak je můžete mít blízko u sebe. Pečte ve vyhřáté troubě na 175°C, asi 10min.
 


Žádné komentáře:

Okomentovat