středa 28. února 2018

Kringle - dánský závin s mandlovou náplní


Jsem unešená ze skandinávských kuchařek, skandinávského pečení a celkově z toho všeho, co na severu je. Tedy kromě té zimy… Ta nyní přišla i sem! Bylo na čase si ke kávě upéct něco voňavého a sytějšího, než nějaké odlehčené ovocné dezerty. Tenhle závin je původně od Trine Hahnemann, která je mou velkou inspirací. Trošku jsem si recept uzpůsobila, nebojím se špaldovky a taky ubrat na cukru. Džem je výborný nakyslejší, u nás vede rebarbora, ale třeba rybíz nebo šípek by byl taky v kontrastu chutí vhodný.
A co to ten kringle je? Jedná se o typický dánský moučník z máslového kynutého těsta. To se může překládat do několika vrstev nekonečně dlouho (vzpomeňte si na těsto na croissanty). Ale výsledek je fajn i v této jednodušší verzi, a především je za chvíli hotový. Závin se plní především ořechy a nějakou ovocnou složkou. Lze ho tvarovat do kruhu, oválu či preclíku.
 
Recept

Těsto:
380g mouky + posypání (200g hladké pšeničné +180g špaldové celozrnné)
75ml vlažného mléka
30g droždí
2 rozšlehaná vejce
60g cukru
200g másla
špetka soli
1 vejce na potření
hrst plátkových mandlí na posypání

Náplň:
100g mletých mandlí
150g másla
3 lžíce medu
rebarborový džem

Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice. Přidejte vejce, cukr, sůl, přikryjte a nechte asi půl hodiny odpočívat, než vzejde kvásek. Mezitím nakrájejte máslo na kostky a rukama vpracujte do mouky. Po 30 minutách vlijte do mouky kvásek a uhněťte těsto. Mě pomáhá kenwood, ale kdo nemá robota, může těsto hníst i ručně. Jen je třeba podsypávat, aby se nelepilo na vál. Je velmi jemné, nadýchané. Po uhnětení ho nechte vykynout na teplém místě.
Náplň připravíte smícháním změklého másla s mandlemi a medem. Džem použijete samotný.
Jakmile je těsto vykynuté, vyválejte ho do tvaru obdélníku a na třetiny přeložte (viz. první fotografie v receptu listové těsto:
http://www.tynatyna.cz/2016/01/listove-testo.html). Pootočte o 90°, znovu vyválejte a přeložte stejným způsobem.
Rozdělte ho na tři stejné díly. Každý z nich vyválejte, pomažte mandlovou náplní a na tu navrstvěte džem. Zaviňte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Každý pomašlujte vajíčkem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 200°C asi 30-40min.
S krájením vyčkejte do úplného vychladnutí, těsto je díky náplni hodně šťavnaté a křehké a zatepla by se mohly kousky rozpadat.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat