čtvrtek 18. ledna 2018

Čokoládovo-dýňový koláč

Inspirovalo mě brownies a bohaté zásoby dýní, které mám z podzimní sklizně ze zahrady. Recept začal nevinně a to tím „co dům dal“. Rychle jsem zjistila, že kombinace fungují a chutnají ostatním. Začala jsem tedy vážit, zapisovat a péct zas a zas. Mouku mám v oblibě kamutovou, nicméně poslouží vám i jiná, špaldová, kaštanová, pšeničná. Postup na dýňové pyré naleznete zde: http://www.tynatyna.cz/2014/09/dynovy-chlebicek.html
 

Recept (koláčová forma Ø20cm)

25g másla
50g hořké čokolády (dávám s obsahem kakaa 60-70%)
50g hladké mouky (dávám kamutovou)
50g kakaa
2 vejce
100g třtinového cukru
špetka soli
lžička vinného kamene
150g dýňového pyré (dužiny z upečené dýně)
lžička skořice
kakao na posypání


Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s čokoládou a nechte prochladnout. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Šlehejte opravdu dlouho (klidně 5-7min) než směs zesvětlá a nabude na objemu.
Mouku promíchejte s kakaem, vinným kamenem a solí. Pomalu zašlehávejte do vaječné směsi. Vznikne vám lepivé těsto, ze kterého odeberte 3 polévkové lžíce a promíchejte se skořicí a dýňovým pyré.
Do zbylého těsta opatrně vlijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a vařečkou nebo stěrkou míchejte dokud vám nevznikne lesklá hmota. Utvořte z ní korpus do vymazané koláčové formy (případně vyložené pečícím papírem). Povrch uhlaďte stěrkou či lžící a navrstvěte směs z dýně. Před pečením párkrát formou klepněte o stůl, aby si těsto sedlo. Pečte ve vyhřáté troubě na 175°C 45min.
Pokud si přejete koláč zdobit, ponechte si trochu pyré stranou. Před vložením do trouby ho použijte na povrch dortu dle vaší fantazie. Já si lžičkou vytvořila srdíčko. Krásné by byly třeba puntíky.
Po upečení koláč posypte kakaem.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat