neděle 10. prosince 2017

Mandlovo-datlové košíčky


Na tohle cukroví jsem pyšná. Za prvé proto, že je bez cukru. Ne že bych chtěla Vánoce šidit, ale přece jen je snad kromě kapra všude, tak proč ho dávat ještě do každé sladkosti. Za druhé proto, že ho mohou i celiaci. A za třetí proto, že jsem ho s Viky vymyslela sama.

 Recept (36-40ks)

Těsto:
50g datlí
100g mletých mandlí
2 lžíce kakaa nebo karobu
20g datlového sirupu
60g mouky (špaldové, pohankové..)
100g másla
lžička skořice

Náplň:
50g datlí
50g mandlového másla, případně mandlí
čokoláda a mandle na ozdobu

Smíchejte všechny suché přísady, přidejte nadrobno pokrájené datle a pomocí změklého másla zpracujte v těsto. Pracujte rychle, aby se máslo příliš nerozteklo a těsto moc nelepilo. Zabalte do potravinové folie a nechte odpočívat v chladu. Klidně i 1-2 dny před pečením.
Předehřejte si troubu na 180 °C. Z povoleného těsta vždy uloupněte kousek a vmačkejte do formičky. Vychází mi jich vždy kolem 36ks, vejdou se na jeden plech. Formičky nevymazávám. Pečte asi 20min při 180 °C. Po vyjmutí z trouby nechte asi 5min chladnout při pokojové teplotě a pak ještě teplé vyklepněte.
Vychladlé košíčky plňte směsí z datlí a mandlí. Jednoduše vše nasypte do mixéru a rozmixujte na hladkou směs. Můžete přidat i pár kapek rumu. Náplň dejte do košíčku, polijte rozehřátou čokoládou a dozdobte mandlí.

2 komentáře:

  1. Ahoj Tynko,
    vypadaji lakave. S Viky jste to ale holky sikovne! Recept si schovavam a zkusim, jakmile vyjde cas ;)
    Mejte se, Pa Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Terez, tak doufám, že se vám košíčky povedou a budou všem chutnat! :)

      Vymazat