úterý 1. srpna 2017

Polentové bruschetty s rajčaty a rukolovým pestem

Rajčata už pěkných pár dnů dozrávají a je jich tolik, že je pomalu nestíhám zpracovávat. Jsou tak sladká, že jich ale spoustu sníme jen tak, jako jablko nebo meruňku. Hlavně ta malá žlutá, ty má Viky nejraději. Gril je žhavý každou chvíli, a tak o nové nápady nemám nouze. Tohle je jeden z těch posledních, kdy mi zbyla polenta a měla jsem přebytek rajčat a rukoly. Aby vynikla zářivě žlutá barva polenty, použila jsem jen rajčata červená.

 Recept

Bruschetty:
200g sypké polenty (nebo balíček již hotové, připravené ke konzumaci)
4 rajčata
1 menší červená cibulka
hrst bazalky
olivový olej

Pesto:
hrst rukoly
2 lžíce loupaných mandlí
2 lžíce slunečnicových semínek
špetka sušeného česneku
olivový olej
špetka soli

Pokud máte sypkou polentu, nejdříve připravte kaši – dle návodu na obalu, nicméně já dávám vždy na jeden díl polenty dva díly vody. Do vroucí osolené vody za stálého míchání sypte polentu. Až vznikne hustá kaše, která se začne oddělovat od hrnce, máte hotovo. Plech nebo nízkou formu si vyložte pečícím papírem a kaši do ní rozprostřete. Nechte minimálně 2 hodiny chladit. Tento plát lze připravit i den dopředu. Konečná fáze je jednoduchá, před servírováním ji nakrájejte a na pár kapkách oleje ogrilujte na pánvi. V případě že máte polentu hotovou, jen rozkrájíte a ogrilujete.
Přísady na pesto buď rozmixujte nebo utlučte v hmoždíři. Rajčata i cibulku nakrájejte na kousky a promíchejte s bazalkou.
Ogrilované bruschetty (tedy plátky polenty), pomažte rukolovým pestem a dozdobte rajčaty.

Žádné komentáře:

Okomentovat