čtvrtek 24. srpna 2017

Narozeninový dort


Letos už potřetí!! Viky slaví narozeniny a k nim patří pořádný dort. A ten já musím péct sama, vlastnoručně, zdobit dle fantazie a prostě ho pro Vikču vyladit nejlépe jak to jen jde. Před pár měsíci jí učarovaly makronky, takže letošní nápad na zdobení dortu byl na světě. Nebudu zapírat, pěkně jsem si to zkomplikovala, ono upéct makronky je trochu vyšší cukrářská, ale potrénovala jsem a na finále byly jedna jako druhá. Příprava na dort začala již ve čtvrtek a oslava se konala v neděli. Stálo to za to.


Recept

Korpus (dortová forma Ø20cm):
200g hladké špaldové mouky
150g cukru (demerara + muscovado 1:1)
50g kakaa nebo karobu (dala jsem 1:1)
50g hořké čokolády 60%
40g horkého espressa
2 vejce
150g podmáslí
70g oleje
vanilkový lusk
lžička sody
lžička vinného kamene
špetka soli

Náplň:
400g měkkého tvarohu
200g mascarpone
100g smetany ke šlehání
3 lžíce vanilkového cukru
100g džemu
(dala jsem malinový ze žlutých malin)
Poleva (čokoládová ganáž):
100g hořké čokolády
100g smetany 33%
 
Dekorace:
ovoce, makronky, papírové praporky

 

Korpus:
Na dort z obrázku jsou potřeba korpusy dva. Recept je uveden na jeden korpus do dortové formy o průměru 20cm.
Všechny sypké přísady smíchejte. Uvařte espresso a do něj nalámejte čokoládu. Občas zamíchejte dokud se nerozpustí. Dejte stranou.
Vyšlehejte vejce, pomalu přidejte olej, podmáslí a espresso s rozpuštěnou čokoládou. Přidejte semínka z vanilkového lusku. Tuto směs spojte se suchou směsí a vlijte do vymazané dortové formy. Těsto nahrňte k okrajům formy. Při pečení má snahu se vyboulit. (je také řešení strany formy nevymazávat, aby se těsto přichytlo, ale to mi v tomhle případě nefungovalo jako například u těsta piškotového).
Pečte na 170°C horkovzdušně, asi 45min. Upečení otestujte špejlí, přeci jen každá trouba peče trošku jinak.
Korpusy nechte zcela vychladnout.
Náplň:
Tvaroh nechte vykapat přes plátno (nejlépe přes noc). Vyšlehejte ho s mascarpone, smetanou a cukrem.
Poleva (ganáž):
Smetanu přiveďte k varu, stáhněte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Míchejte dokud vám nevznikne vláčná hmota. Nechte lehce zchladnout do požadované konzistence a pak dort polijte dle libosti.
Sestavení dortu:
Oba korpusy rozřízněte. Pokud se vám vyboulily, seřízněte vršek. Každou vrstvu pomažte džemem a ponechte asi 1,5cm kolem dokola suchou. Pak plňte cukrářským sáčkem s širokou špičkou. Nejdříve objeďte okraj dokola (ten okraj kde není džem) a poté pokračujte krouživým pohybem až do středu. Přiklopte plátem a pokračujte stejně v ostatních vrstvách.
Zbytek krému použijte na pomazání boků a vršku celého díla. Takto sestavený dort dejte zachladit, klidně přes noc. Uleželý dort je mnohem chutnější.
Pár hodin před podáváním dozdobte čokoládovou polevou. Po jejím ztuhnutí dozdobte ovocem a makronkami.

Praporky jsem vyrobila z papíru, navlékla na provázek a upevnila na papírová brčka.



Žádné komentáře:

Okomentovat