úterý 6. prosince 2016

Pohankové linecké cukroví


Linecké cukroví má zajisté vyladěné každý po svém. Ano, i já ho mám, ale to zde uvádět nezamýšlím. Stejně se většina pekařek a pekařů bude držet své osvědčené domácí klasiky. Ráda bych se s vámi podělila o linecké cukroví výlučně z pohankové mouky. Nepotřebuje uležet nějak dlouho, je vlhké a vláčné prakticky po pár dnech. Sladím ho rapadurou, aby byl výsledek co nejzdravější. Navíc tato usušená šťáva ze třtinového cukru má velmi jemnou práškovou konzistenci, a tak se na jemné linecké těsto výborně hodí.






Recept

300g hladké pohankové mouky
2 žloutky
200g másla
60g panely/ rapadury
rybízový džem bez zrníček (používám vlastní domácí ve složení rybíz, cukr, pektin)


Mouku smíchejte s rapadurou (cukrem) a pomocí změklého másla a žloutků vypracujte těsto. Pokud byste pracovali se šlehačem, nejdříve utřete máslo s rapadurou, přidejte žloutky a nakonec zapracujte mouku. Těsto nechte odpočívat v chladu, klidně i 1-2 dny před samotným pečením. Předehřejte si troubu na 175°C. Povolené těsto opatrně vyválejte na tenký plát a vykrajujte tvary. Klaďte je z vykrajovátek rovnou na plech (pečící papír nepoužívám) a pečte asi 5-7min. Vychladlé sejměte z plechu a slepte rybízovým džemem. Na fotografii níže jsou hvězdičky nalevo před upečením a napravo po upečení.













Žádné komentáře:

Okomentovat