úterý 8. listopadu 2016

Salát s karamelizovaným fenyklem


Fenykl zůstává v našich končinách neprávem opomíjen. Zařazuji ho do vaření velmi často, hlavně do italského rizota nebo do salátů. Fenyklová semínka, stejně tak jako anýzová jim velmi podobná, mě nezaujala nikdy, v pečivu je přímo nesnáším, ale fenykl jako zelenina je kouzelný a uděláte s ním hodně parády.


Recept

2 fenykly
1 červená cibule
hrst polníčku
snítka tymiánu
šťáva z ½ citronu
špetka soli
trochu mandlí na ozdobu
3 lžíce přepuštěného másla
3 lžíce
olivového oleje
2 lžíce cukru

Fenykl a cibuli nakrájejte na plátky. V pánvi nechte rozpustit máslo, olej a cukr. Stáhněte plamen a položte plátky fenyklu. Nechte z každé strany karamelizovat dozlatova, trvá to tak 5-10min. To samé zopakujte s cibulí, ta bude hotová rychleji. Přebytečný tuk ze zeleniny odsajte papírovou utěrkou. Ještě teplé zkaramelizované plátky fenyklu a cibule naservírujte na lůžko z polníčku.  Jemně je osolte, zakápněte citronem a dozdobte tymiánem a plátkovými mandlemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat