neděle 3. dubna 2016

Koláč s lososem a pórkem



Zastavte se, nadechněte a přivítejte jaro slaným koláčem s kousky lososa. Nejen že je krásně barevný, ale také snadný a chutný. Službu vám udělá v kteroukoliv denní dobu, kousek k svačině, poctivý kus k obědu anebo k večeři.
 




Recept (koláčová forma  Ø30cm)

Těsto:
300g mouky (dávám špaldovou či kamutovou, ale použít se dá jakákoliv)
180g másla
8 lžic ledové vody
2 špetky soli

Náplň:
300g lososa (jakkoliv tepelně upraveného)
pórek
5 vajec
200g zakysané smetany
100g sýru gouda
olivový olej
sůl a pepř

Smíchejte mouku, sůl, pokrájené máslo a prsty vypracujte těsto, dle potřeby přidávejte vodu než bude krásně celistvé. Pracujte rychle, aby si udrželo nízkou teplotu. Rozválejte, dejte do formy na koláč a okraje těsta vytáhněte lehce nad okraj formy, můžete je ozdobit vidličkou. Takto dejte do chladu, klidně třeba i přes noc.
Vychlazený korpus propíchejte vidličkou a dejte ho předpéct do vyhřáté trouby asi na 15min, aby se povrch zpevnil a těsto nenasáklo tolik vlhkosti z náplně.
Na náplň osmahněte na olivovém oleji nakrájený pórek. Přidejte kousky lososa a restujte do rozvonění. Losos je posypaný bylinkami a kořením, nicméně přidejte jakékoliv bylinky dle chuti klidně i do náplně. Nechte vychladnout. Rozmíchejte vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a přidejte k rybě. Pečlivě promíchejte, dochuťte solí a pepřem. Nalijte na předpečený korpus a pečte při 175°C asi 40min. 





 

2 komentáře:

  1. Týno, Tvoje koláče jsou všechny skvělé. Nepochybuji tedy ani o kvalitě tohoto. Jednoduchá a rychlá příprava je další věc, která mě na tomto receptu imponuje. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, doufám, že ho brzy upečeš a bude chutnat i u vás :)

    OdpovědětVymazat