sobota 29. srpna 2015

Švestkový džem


Nápadů na zpracování švestek je mnoho. Do povidel se nikomu moc nechce, takže zbývá plody třeba naložit, zavařit nebo zamrazit. Já mám ale jasného favorita – švestkový džem dochucený balzamikovým octem a ovoněný skořicí. Kombinaci chutí jsem zkoušela za roky na příbuzných či známých a recept šel na dračku. Dělím se o něj i s vámi.
 

Recept

1kg vypeckovaných švestek
50g medu
50ml balzamikového octa
150g cukru
10g pektinu
šťáva z jednoho citronu
svitek skořice

 

Švestky dejte do hrnce spolu s částí cukru (druhou část budete potřebovat na smíchání s pektinem), medem a octem. Pomalu zahřejte a ponorným tyčovým mixérem promixujte na požadovanou konzistenci. Přidejte skořici a citronovou šťávu. Zbylou část cukru smíchejte s pektinem a přisypte do hrnce. Přiveďte k varu, vařte asi 3min a plňte do do umytých sklenic vypláchnutých vroucí vodou, skořici odstraňte při samotném plnění. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru na čtvrt hodiny.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat