čtvrtek 9. dubna 2015

Torta Mocaccina (Kávový dort)


Nebývá u mě zvykem nazývat recepty cizojazyčně, ovšem jako u Calzone di bietole si i nyní dovolím ponechat italský originál, tedy Torta Mocaccina. Ano, jedná se o kávový dort, navíc s pořádnou dávkou čokolády. Inspiroval mne cukrářský mistr Ernst Knam. I on má v originálním postupu instantní kávu, což pro mě byl jediný háček, ale povznesla jsem nad to a použila ji. Stejně tak jako kapučínový dort je tento naprostým favoritem na rodinné sešlosti.
 

Recept (dortová forma Ø25cm)

Těsto:
125g másla
125g cukru
200g hladké mouky
40g holandského kakaa
1 vejce
vanilkový lusk
5g prášku do pečiva
špetka soli

Krém:
350ml mléka
2 žloutky
50g cukru
20g kukuřičného škrobu
10g rýžové mouky
100ml smetany
150g hořké čokolády
15g instantní kávy

Na ozdobu:
200g bílé čokolády
50ml smetany
10g hořké čokolády

Nejdříve si připravte dortový korpus. Máslo s cukrem utřete a přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku. Druhou polovinu použijete na krém. Přidejte vejce, kakao, mouku s práškem do pečiva, sůl, a zpracujte v pružné těsto. To vmačkejte do formy vyložené pečícím papírem a nechte odpočívat. V dalším kroku si připravíte krém. Do mléka dejte semínka z druhé poloviny vanilkového lusku a nechte ho zahřát. V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přisypte mouku a škrob. Tuto směs smíchejte s horkým mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile směs zhoustne, sejměte z plotny a nechte vychladnout.
V kastrůlku svařte smetanu a vhoďte do ní nalámanou čokoládu, míchejte dokud vám nevznikne vláčná hmota (čokoládová ganáž), kterou ponecháte zchladnout. Obě vychladlé směsi, tedy žloutkový krém a čokoládovou ganáž smíchejte a přidejte kávu. Hotový krém nalijte na těsto a pečte ve vyhřáté troubě na 175°C asi 30min.
Na vychladlý dort nalijte ganáž z bílé čokolády. Tu připravíte svařením smetany, do které přidáte nalámanou bílou čokoládu a mícháním spojíte v tekutou hmotu.
Posledním krokem je zdobení tmavou čokoládou. Rozpuštěnou čokoládou nakreslete do ještě neztuhlé bílé polevy spirálu. Párátkem pak dělejte linky střídavě od prostředka ke kraji a od kraje doprostřed.



8 komentářů:

  1. Vypadá to fantasticky, mám chuť to upéct, ale kdo to sní? Já nesmím, jsem: PPP.

    OdpovědětVymazat
  2. Upečte ho pro ostatní :-) PPP se dá zvládnout, já to mám za sebou.

    OdpovědětVymazat
  3. Jdu na to! Peču na zítřejší oslavu narozenin, tak snad se mi to povede :-) Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce! Určitě budete úspěšná, dejte vědět, jak se dílo podařilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povedl se a vypadá přesně jako na obrázku :-) Nejsem zkušená pekařka, ale podle vašeho receptu to šlo skoro samo. Ještě jednou děkuji a blog ukládám do sledovaných :-)

      Vymazat
    2. To mám radost. Tak ještě aby chutnal a je to :-) Pěknou oslavu mějte!

      Vymazat
  5. Ahoj, chystám se na něj, akorát jsem na pochybách, jakou zvolit smetanu...? Ke šlehání nebo tu na vaření..? Mooc děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, smetanu doporučuji min. 40% :-) Ať se podaří!

      Vymazat