neděle 26. dubna 2015

Sušenky se semínky a džemem (bez lepku a laktózy)


Tyhle sušenky jsou rychlovka z toho, co ve špajzu najde snad každý. Samozřejmě mandle můžete nahradit i jinými druhy ořechů a zavařeninu si obměňte podle nálady. Mě baví meruňková a ostružinová - ještě z mých letních zásob zavařenin. Vločky, mandle a semínka jednoduše nasekejte v mixéru.
 

Recept (20ks)

100g mletých mandlí
100g mletých ovesných vloček
50g nadrcených semínek (dávám lněná, dýňová a slunečnicová)
60g medu
40g oleje
špetka soli
džem na zdobení

Semínka namočte ve 3 lžících vody. V míse smíchejte vločky s mandlemi a špetkou soli. Přidejte med, olej a vlhká semínka. Vypracuje těsto, z něhož tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu (dobře to jde mokrýma rukama). Pokládejte je rovnou na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky udělejte koncem měchačky důlek, který naplňte džemem. Upečte při 175°C dozlatova, asi 10min. Dvě malé fotky vedle sebe (ihned pod tímto textem) vyobrazují sušenky před upečením.
 


 

3 komentáře:

  1. Ahoj dnes jsem objevila váš blog.Pustila jsem se do pečení těchno nádherných kuliček avšak zrada! pořád se to sypalo a bylo to suché musela jsem přidat 2 vajíčka. Pak se trošku povelo ukoulet kuličky a naplnit. Zatím jsou v troubě tak chuť ještě nevím. Chci se zeptat jestli v receptíku není chyba a vajíčko tam nechybí. Díky určitě vyzkouším další sušenky milujeme semínkové. Díky za odpo Irča

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré ráno, Irčo. Do receptu vejce skutečně nepatří. Přemýšlím, proč se vám těsto drolilo a napadly mě dva důvody: 1. krátce namočená semínka nebo absence lněných (především ony tvoří po navlhčení šlem a slouží jako pojivo), 2. mandle a vločky nadrcené na moc velké kusy - pak by mělo těsto tendenci se rozpadat. Mandle mám vždy mleté najemno a vločky skoro také, sem tam nějaká je větší, aby se zachovala v sušenkách struktura. Kamarádka je pekla nedávno bez džemu a těsto bylo celistvé bez problému. Doufám, že se vám podaří na ně příště vyzrát. K.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer,
    zaujal mě váš recept kvůli absenci lepku a laktózy, ale obávám se, že pokud použiji ovesné vločky, lepek tam bude.
    Ilča

    OdpovědětVymazat