pondělí 12. ledna 2015

Slané koláče s fenyklem a gorgonzolou

Fenykl mě oslovuje. Ani ne tak semínka, používaná jako koření zejména v italské a francouzské kuchyni, nýbrž jako zelenina. Tyto bílo-zelené bulvy vytvoří působivé a zdravé pokrmy, ať už jako čerstvé nebo tepelně upravené. Mě baví zejména gratinovaný a grilovaný, doplněný sýrem, lístky salátu a kouskem křupavého pečiva. Lehká večeře či předkrm je na světě. K obědu jsem ho připravila ve formě koláče z křehkého těsta.


Recept

Těsto:
200g hladké mouky
100g studeného másla
4 lžíce ledové vody
špetka soli

Náplň:
2 bulvy fenyklu
100g gorgonzoly
50g sýru ricotta
špetka tymiánu
citrónová šťáva
olivový olej
pár pekanových ořechů na posypání
sůl

Smíchejte mouku, sůl, pokrájené máslo a prsty vypracujte těsto, dle potřeby přidávejte vodu než bude krásně celistvé. Pracujte rychle, aby si udrželo nízkou teplotu. Rozválejte, dejte do formy na koláč (já použila menší formičky) a okraje těsta vytáhněte lehce nad okraj formy, můžete je ozdobit vidličkou. Takto dejte do chladu a předehřejte troubu na 175°C. Připravte si náplň. Očištěné bulvy fenyklu nakrájejte na silnější plátky a 5min povařte v osolené vodě. Po vyjmutí je pečlivě osušte, pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem, ochuťte tymiánem. Polovinu gorgonzoly smíchejte s ricottou. Vychlazené korpusy propíchejte vidličkou a zatížené fazolemi je dejte předpéct do vyhřáté trouby asi na 15min, aby se povrch zpevnil a těsto nenasáklo tolik vlhkosti z náplně. Jakmile budou předpečené, potřete je směsí z ricotty, poklaďte fenyklem, rozdrobte zbytek gorgonzoly, ozdobte ořechy a dopečte asi dalších 15min.
 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat