úterý 2. prosince 2014

Jablečno-hruškový celozrnný koláč


Tenhle kousek z ovesných vloček a celozrnné mouky můžete hravě připravit i v bezlepkové variantě. Místo pšeničné mouky dejte třeba pohankovou nebo jáhlovou. Nic jednoduššího na tom není. Těsto je vláčné, mírně vlhké, ale nerozpadá se. Ovoce měňte podle nálady a sezóny. V létě ho připravuji s lesními plody, v zimě jablečný.
 

Recept

Těsto:
150g ovesných vloček
150g celozrnné pšeničné mouky
140g třtinového cukru
120g másla
1 banán (cca 100g bez slupky)
2 drcené hřebíčky
lžička skořice
lžička vinného kamene

Náplň:
250g oloupaných a vykrájených jablek
250g oloupaných a vykrájených hrušek
lžička citrónové kůry
hvězdička badyánu
lžíce vanilkového cukru
lžička skořice


Sypké přísady na těsto smíchejte, přidejte banán, máslo a vypracujte těsto, které nechte uležet v chladu. Mezitím si připravte náplň. Očištěné a pokrájené ovoce dejte do hrnce, přidejte koření a asi 10min povařte. Nechte vychladnout. Ze 2/3 těsta vytvořte korpus – vmačkejte ho do formy, uhlaďte a dejte na 175°C zapéct na 15min. Poté ho poklaďte ovocem a rozdrobte zbývající část těsta. Dopečte při stejné teplotě asi 30min.
 
 

2 komentáře:

  1. Týno, děkuji za výborný a zdravý recept. Ještě jsem si to trošku upravila. Odvážila jsem 300g ovesných bezlepkových vloček a polovinu z nich namlela a tím pádem nedávala žádnou další mouku. A nedávala jsem ani cukr a místo toho použila zralejší banány, rovnou dva. Jablka mám od dědy velmi sladké, takže přislazovat nebylo potřeba. Výsledek luxusní. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. To zní výborně! Bezlepková verze a ještě bez cukru :-)

    OdpovědětVymazat