čtvrtek 4. září 2014

Dýňový chlebíček


Dostala jsem od kamarádky nádhernou dýni hokaido. Velká radost! Bylo mi ale líto jí hned zpracovat, nechala jsem tomu čas… Co z ní vytvořit? Honila se mi hlavou spousta receptů, od přílohy k masu nebo polévky. Jenže to zná každý a abych se přiznala, moc mě tahle jídla neoslovují. Šupla jsem jí rozkrojenou do trouby upéct, vydlabala dužinu a pak ten nápad přišel! Šťavnatý chlebíček bez přidání cukru z celozrnné mouky. Nemohla jsem se dočkat výsledku, tak jsem jako měrnou jednotku použila hrnek a začala tvořit. Můžu vám říct, že je to delikatesa a dnes se chystám péct další.
 

Recept (1h = 1hrnek o vel. 250ml)

1h dýňového pyré (dužiny z upečené dýně)
1h špaldové celozrnné mouky
1h ovesných vloček hrubě nasekaných
1/2 h vlašských ořechů
2 vejce
1/2 h medu
1/4 h javorového sirupu
1/3 h oleje (dávám kokosový)
2 lžičky vinného kamene
1 lžička skořice
špetka soli
 
Nejdříve si připravte dýňové pyré. Dýni rozpulte, dejte rozkrojenou plochou na plech a upečte při 200°C do měkka. Trvá to přibližně 20-30min. Nechte vychladnout a vydlabejte dužinu.
Suché ingredience, tedy mouku, ovesné vločky (můžete je ponechat i celé, záleží na vás, já dávám půl namletých a půl celých), sůl, skořici a vinný kámen smíchejte. V jiné míse vyšlehejte vejce do pěny, pomalu přidejte med, sirup, olej a nakonec dýňové pyré, resp. dužinu. Spojte se suchou směsí a nakonec nasypte ořechy. Vlijte do formy na biskupský chlebíček, posypte vločkami a ořechy a pečte při 175°C asi hodinu.
 


 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat