středa 9. července 2014

Zapečená cuketa

Nebo-li zucchini alla parmigiana je v principu podobný recept jako možná známější zapečený lilek, tedy melanzane alla parmigiana. Základní zelenina se osmaží a pak zapéká s rajčatovou omáčkou a sýrem. Já nejsem úplný zastánce smažení, tak plátky griluji. Pokrm jsem doplnila jednoduchým salátem z rukoly a tří druhů bazalky.
 
 
Recept
 
3 střední cukety (použila jsem žlutou, světle a tmavě zelenou)

400g konzervovaných rajčat
šalotka
150g mozzarelly
150g parmazánu
bazalkové lístky
olivový olej
sůl

Nakrájejte si cukety na plátky cca 0,5cm, osolte a nechte vypotit. Mezitím si připravte omáčku. Šalotku nakrájejte najemno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte rajčata, lístky bazalky, sůl a nechte tak 20min provařit. Dle chuti můžete omáčku i přisladit. Cukety osušte, pokapejte olejem a ogrilujte, buďto na pávni nebo v troubě. V posledním kroku už jen navrstvíte zeleninu a dáte zapéct. Do vyšší zapékací nádoby nalijte menší množství omáčky, vyskládejte plátky cukety, přelijte omáčkou, posypte mozzarellou, parmazánem a bazalkovými listy. Takto postupujte až do vyčerpání přísad, poslední vrstvu bude tvořit sýr. Přikryté nechte zapékat přibližně 20min, na dalších 10-15min zapékání odkryjte.
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat