úterý 17. června 2014

Mozartky


Kdysi před mnoha lety mne inspiroval recept v kulinářském časopise, ale bohužel neodpovídal realitě a fotografie nebyly taktéž reálné. Hledala jsem inspiraci i jinde a dopadlo to jako obvykle, postup a množství surovin jsem si upravila dle svého gusta a nyní dělám kuličky jako dárek pro radost nebo vánoční cukroví.

Recept (cca 42-50 kuliček o Ø 1,5cm)

200g marcipánu
2 lžíce mletých mandlí
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce višňového likéru
3 lžíce vyloupaných pistácií
220g nugátu (buďto váženého nebo bonbonů nemáčených v čokoládě)
150g kvalitní čokolády


Nugát nakrájejte na kousky (v počtu cca 42-50, prostě jak vám vyjde) a jemně zmáčkněte hrany tak, aby byl tvar zaoblený. Není potřeba tvarovat kuličky, samotný tvar vám vytvoří marcipán. Dejte je vychladit. Marcipánovou hmotu smíchejte s likérem, nasekanými pistáciemi, mandlovou moučkou a cukrem, spojte v celistvou hmotu. Dle potřeby přidejte cukr nebo likér. Vyválejte plát (aby se vám nelepil na pracovní plochu, podsypávejte moučkovým cukrem) a rozkrájejte na dílky, opět ve stejném počtu jako nugátové kuličky. Do jednotlivých dílů nugát zabalujte a dlaněmi vytvarujte koule. Ty obalujte v rozehřáté čokoládě ve vodní lázni. Já to dělám tak, že za pomocí dvou lžic je vyválím v čokoládě a pokládám na pečící papír. Po ztuhnutí vkládám do papírových košíčků.

 


 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat