středa 14. května 2014

Calzone di bietole

Na pravidelném sobotním trhu jsem očekávala rebarboru a chřest. Bohužel ani jedna zelenina v nabídce nebyla. Mou touhu po kulinaření tedy uspokojil mangold. Nádherný, křupavý, zářivě zelený! Poradíte si s ním jednoduše – stejně jako se špenátem. A tak jsem připravila plněnou pizzu, neboli calzone. Ač to není mým zvykem nazývat recepty v cizím jazyce, zde to jinak nejde, počeštělá plněná kapsa s mangoldem či jiné výmysly zní až strašidelně.
 

Recept (2ks)

Těsto:
350g italské mouky typu 00 – farina di grano tenero
230ml vlažné vody – aqua tiepida
1g droždí - lievito
lžíce oleje - olio
špetka soli - sale

Náplň:
svazek mangoldu (cca 500g) - bietole
300g sýru ricotta
3 stroužky česneku
100g strouhaného parmazánu - parmigiano-reggiano
1 vejce - uovo
lžíce másla - burro
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř

Ve vlažné vodě rozpusťte droždí, mouku osolte a pečlivě s vodou a olejem zadělejte v těsto, nechte vykynout minimálně hodinu. Ideálně si ho připravte o den dříve. (Vždy ho udělám večer a nechám v lednici, kde krásně nakyne. Přibližně čtvrt hodinu před přípravou ho nechám při pokojové teplotě a pak s ním pracuji). Mangold zbavte tuhých stonků, pokrájejte a spařte na lžíci másla. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Stáhněte z ohně a vmíchejte vejce a oba sýry.
Těsto rozdělte na poloviny, každou vytvarujte jako pizzu, poklaďte náplní, překlopte a okraje přitlačte k sobě. Pečte při 250°C asi 20min.
 
 

2 komentáře: