Na tento recept si vystačíte s pár kvalitními surovinami, mezi
nimiž nechybí ovčí sýr pecorino. Je jemný, zároveň výrazný a každému pokrmu
dodá šmrnc. Nabízí se různé druhy, např. pecorino romano či pecorino sardo, ale
i jiné, dle kraje původu. Já použila sardo maturo, tedy velmi vyzrálý kousek ze
Sardinie.
Recept
2 větší lilky - melanzane
250g cherry rajčat - pomodori ciliegini
šalotka - scalogno
150g sýru pecorino - pecorino
2 plátky toast. chleba
hrst bazalkových lístků - basilico
sůl - sale
olivový olej
citronová šťáva
Lilky podélně rozpůlte a vydlabejte dužinu tak, aby vznikly lodičky. Ty
pokapejte citr. šťávou, aby lilek nezhnědl. Dužinu a rajčata nahrubo
pokrájejte. Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku,
přihoďte lilek a orestujte. Poté promíchejte s rajčaty, bazalkou a vařte dokud
zelenina nezměkne, cca 2 min. Náplň nechte vychladnout a mezitím si nakrájejte
chléb na kostičky a nastrouhejte pecorino. Jakmile je směs studená, vmíchejte
chléb a převážnou část sýru, podle slanosti pecorina můžete ještě dosolit.
Lodičky naplňte, každou pokapejte oliv. olejem a zapečte 30min ve vyhřáté
troubě na 200°C. Pár minut před vyjmutím z trouby posypejte zbytkem
pecorina. Podávejte s pizza chlebem.

Žádné komentáře:
Okomentovat