pátek 11. dubna 2014

Zapečený lilek


Na tento recept si vystačíte s pár kvalitními surovinami, mezi nimiž nechybí ovčí sýr pecorino. Je jemný, zároveň výrazný a každému pokrmu dodá šmrnc. Nabízí se různé druhy, např. pecorino romano či pecorino sardo, ale i jiné, dle kraje původu. Já použila sardo maturo, tedy velmi vyzrálý kousek ze Sardinie.
 

 
Recept
 
2 větší lilky - melanzane
250g cherry rajčat - pomodori ciliegini
šalotka - scalogno
150g sýru pecorino - pecorino
2 plátky toast. chleba
hrst bazalkových lístků - basilico
sůl - sale
olivový olej
citronová šťáva
 
Lilky podélně rozpůlte a vydlabejte dužinu tak, aby vznikly lodičky. Ty pokapejte citr. šťávou, aby lilek nezhnědl. Dužinu a rajčata nahrubo pokrájejte. Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přihoďte lilek a orestujte. Poté promíchejte s rajčaty, bazalkou a vařte dokud zelenina nezměkne, cca 2 min. Náplň nechte vychladnout a mezitím si nakrájejte chléb na kostičky a nastrouhejte pecorino. Jakmile je směs studená, vmíchejte chléb a převážnou část sýru, podle slanosti pecorina můžete ještě dosolit. Lodičky naplňte, každou pokapejte oliv. olejem a zapečte 30min ve vyhřáté troubě na 200°C. Pár minut před vyjmutím z trouby posypejte zbytkem pecorina. Podávejte s pizza chlebem.
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat