Pokud si nevíte rady, jak elegantně zpracovat zásoby jablek
z podzimního období, mám pro vás typ na lahodný jablečný koláč. Jak již
samotný název napovídá, jde o variaci na hraběnčiny řezy.
Recept (forma Ø25cm)
250g prosáté polohrubé mouky
4g prášku do pečiva
80g třtinového cukru
125g másla
30g mléka
2 vejce
40g moučkového cukru
1kg jablek (váha před očištěním)
vanilkový cukr
šťáva z ½ citronu
lžička skořice
hrst vlašských ořechů
4g prášku do pečiva
80g třtinového cukru
125g másla
30g mléka
2 vejce
40g moučkového cukru
1kg jablek (váha před očištěním)
vanilkový cukr
šťáva z ½ citronu
lžička skořice
hrst vlašských ořechů
Mouku smíchejte s kypř. práškem a třtinovým cukrem a přidáním studeného másla, žloutků a mléka vypracujte těsto. Jednu třetinu oddělte a dejte do mrazáku, zbytek uchovejte v chladu. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaná jablka. Dochuťte je citr. šťávou, van. cukrem, skořicí a ořechy. Cukr přidejte dle libosti, ale myslete na to, že sněhová vrstva je také sladká. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh, do něhož postupně zašlehejte moučkový cukr.
Formu vymažte a vysypete hrubou moukou. Těsto z lednice do ní vmačkejte, poklaďte jablky (přebytečnou šťávu slijte) a ně rozetřete sníh. Poslední vrstvu vytvoříte rozstrouháním těsta z mrazáku.
Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 10min, pak stáhněte na 160°C a pečte dalších 30min.
Koláč pro hraběnku, to je pro mě krásná nostalgie. Už si ani nevzpomenu, kdy se ten recept objevil poprvé, ale jasně si pamatuji na to, že to bylo ještě v době, kdy se recepty psaly rukou na papírky a potom jsme je přepisovali na psacím stroji přes kopírák na několik průklepových papírů :-) Ač si nepřijdu tak stará, mé vzpomínky sahají do dob, kdy jsme nebyli v područí techniky ;-) Ta se změnila k nepoznání, ale staré recepty fungují beze změny pořád. Na tom je takové nějaké zvláštní kouzlo .. Tyno, hodně radosti z kulinárního blogu přeje Šárka (www.gurmanka.cz, www.dolcevita.blog.cz)
OdpovědětVymazatPřesně tak, já ho ještě "ladila" s pomocí stoletých kuchařek, až jsem došla k tomuto postupu. Baví mě, že není na plech a že ta kulatá forma mu dodá slavnostnější nádech :-)
VymazatJen mi tu chybí počet vajec :o(
OdpovědětVymazatVejce jsou dvě - tzn. dva žloutky a dva bílky.
OdpovědětVymazat