středa 15. ledna 2014

Hraběnčin koláč


Pokud si nevíte rady, jak elegantně zpracovat zásoby jablek z podzimního období, mám pro vás typ na lahodný jablečný koláč. Jak již samotný název napovídá, jde o variaci na hraběnčiny řezy.
 

Recept (forma Ø25cm)
 
250g prosáté polohrubé mouky
4g prášku do pečiva
80g třtinového cukru
125g másla
30g mléka
2 vejce
40g moučkového cukru
1kg jablek (váha před očištěním)
vanilkový cukr
šťáva z ½ citronu
lžička skořice
hrst vlašských ořechů

Mouku smíchejte s kypř. práškem a třtinovým cukrem a přidáním studeného másla, žloutků a mléka vypracujte těsto. Jednu třetinu oddělte a dejte do mrazáku, zbytek uchovejte v chladu. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaná jablka. Dochuťte je citr. šťávou, van. cukrem, skořicí a ořechy. Cukr přidejte dle libosti, ale myslete na to, že sněhová vrstva je také sladká. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh, do něhož postupně zašlehejte moučkový cukr.
Formu vymažte a vysypete hrubou moukou. Těsto z lednice do ní vmačkejte, poklaďte jablky (přebytečnou šťávu slijte) a ně rozetřete sníh. Poslední vrstvu vytvoříte rozstrouháním těsta z mrazáku.
Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 10min, pak stáhněte na 160°C a pečte dalších 30min.




 
 

4 komentáře:

  1. Koláč pro hraběnku, to je pro mě krásná nostalgie. Už si ani nevzpomenu, kdy se ten recept objevil poprvé, ale jasně si pamatuji na to, že to bylo ještě v době, kdy se recepty psaly rukou na papírky a potom jsme je přepisovali na psacím stroji přes kopírák na několik průklepových papírů :-) Ač si nepřijdu tak stará, mé vzpomínky sahají do dob, kdy jsme nebyli v područí techniky ;-) Ta se změnila k nepoznání, ale staré recepty fungují beze změny pořád. Na tom je takové nějaké zvláštní kouzlo .. Tyno, hodně radosti z kulinárního blogu přeje Šárka (www.gurmanka.cz, www.dolcevita.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, já ho ještě "ladila" s pomocí stoletých kuchařek, až jsem došla k tomuto postupu. Baví mě, že není na plech a že ta kulatá forma mu dodá slavnostnější nádech :-)

      Vymazat
  2. Jen mi tu chybí počet vajec :o(

    OdpovědětVymazat
  3. Vejce jsou dvě - tzn. dva žloutky a dva bílky.

    OdpovědětVymazat