středa 1. ledna 2014

Hovězí oháňka s grilovanou polentou


Tento nápad vznikl v sobotu, zcela nevinně. Odpoledne mě přepadla mlsná a taky tvořivá… takže o nedělním obědu bylo hbitě rozhodnuto. Na množství zeleniny, které zde uvádím, postačí 4 špalíčky oháňky, přibližně tedy 0,75kg.

Recept
 
Oháňka:
hovězí oháňka (rozsekaná na špalíčky)
2 mrkve
2 řapíky celeru
¼ celeru bulvy
1 petržel
1 červená cibule
2 stroužky česneku
rajčatový protlak
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
olivový olej
trocha hladké mouky
pepř, sůl
 
Polenta:
250g kukuřičné polenty
70g parmazánu
30g másla
větvička rozmarýnu
sůl
olivový olej
 
Nejdříve si připravíme polentovou kaši – dle návodu na obalu, nicméně já dávám vždy na jeden díl polenty dva díly vody. Do vroucí osolené vody za stálého míchání sypte polentu. Až vznikne hustá kaše, která se začne oddělovat od hrnce, máte hotovo. Vmíchejte máslo, parmazán a nasekaný rozmarýn. Plech nebo nízkou formu si vyložte pečícím papírem a kaši do ní rozprostřete. Nechte minimálně 2 hodiny chladit. Tento plát lze připravit i den předem.
Konečná fáze je jednoduchá, před servírováním ji nakrájejte, pokapejte olejem a ogrilujte na pánvi.
Oháňku poprašte hladkou moukou a zprudka opečte na oleji, poté vyjměte z hrnce. Na výpeku opečte cibuli a kořenovou zeleninu. Zarestujte protlak, přidejte prolisovaný česnek, koření a zalijte vodou (případně vývarem, ale mám vyzkoušeno, že chuť z masa je skutečně silná, a tak vývar nedávám). Maso vložte zpátky a nechte péct v troubě cca při 170 asi 3 hodiny. Řiďte se měkkostí masa, jakmile odpadává od kosti, máte hotovo.
Podávejte s grilovanou polentou.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat