Tento nápad
vznikl v sobotu, zcela nevinně. Odpoledne mě přepadla mlsná a taky
tvořivá… takže o nedělním obědu bylo hbitě rozhodnuto. Na množství zeleniny,
které zde uvádím, postačí 4 špalíčky oháňky, přibližně tedy 0,75kg.
Recept
Oháňka:
hovězí oháňka (rozsekaná na špalíčky)
2 mrkve
2 řapíky celeru
¼ celeru bulvy
1 petržel
1 červená cibule
2 stroužky česneku
rajčatový protlak
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
olivový olej
trocha hladké mouky
pepř, sůl
Polenta:
250g kukuřičné polenty
70g parmazánu
30g másla
větvička rozmarýnu
sůl
olivový olej
Nejdříve si připravíme polentovou kaši – dle návodu na obalu, nicméně já
dávám vždy na jeden díl polenty dva díly vody. Do vroucí osolené vody za
stálého míchání sypte polentu. Až vznikne hustá kaše, která se začne oddělovat
od hrnce, máte hotovo. Vmíchejte máslo, parmazán a nasekaný rozmarýn. Plech
nebo nízkou formu si vyložte pečícím papírem a kaši do ní rozprostřete. Nechte
minimálně 2 hodiny chladit. Tento plát lze připravit i den předem.
Konečná fáze je jednoduchá, před servírováním ji nakrájejte, pokapejte olejem a ogrilujte na pánvi.
Oháňku poprašte hladkou moukou a zprudka opečte na oleji, poté vyjměte
z hrnce. Na výpeku opečte cibuli a kořenovou zeleninu. Zarestujte protlak,
přidejte prolisovaný česnek, koření a zalijte vodou (případně vývarem, ale mám
vyzkoušeno, že chuť z masa je skutečně silná, a tak vývar nedávám). Maso
vložte zpátky a nechte péct v troubě cca při 170 asi 3 hodiny. Řiďte se
měkkostí masa, jakmile odpadává od kosti, máte hotovo.
Podávejte s grilovanou polentou.
Žádné komentáře:
Okomentovat