neděle 15. prosince 2013

Vánoční štola


Letošní advent jsem neprovoněla byt vánočním cukrovím, jak je u mě tradicí. Letos jsem sváteční atmosféru začala pečením štoly. V loňském roce jsem ji vynechala, nyní mi to nedalo, nemohla jsem se dočkat vůně kandovaného ovoce ve spojení s vanilkou. Omamný marcipán uvnitř už je jen třešinkou na dortu.
 


Recept

550g prosáté hladké mouky
150g moučkového cukru + 150g na obalení
1 kypřící prášek do pečiva
2 vejce
250g tučného tvarohu
170g másla + 130g na potření
150g marcipánu
200g kandovaného ovoce
100g rozinek namočených v rumu
100g nasekaných mandlí bez slupky 
vanilkový lusk
citronová kůra (1/2 citronu)
špetka koření (dávám tlučený hřebíček, kardamom a muškátový oříšek)
špetka soli

Troubu předehřejte na 170°C. Mouku smíchejte se sypkými přísadami, včetně koření. Postupně vmíchejte vejce, máslo, tvaroh, rozinky i s rumem, ovoce, citr. kůru, mandle a semínka z vanilkového lusku. Utvořte vláčné těsto, v případě potřeby přisypte mouku. Vyválejte plát o tvaru obdélníku asi 1-1,5cm vysoký. Z marcipánu vyválejte váleček, který položte doprostřed těsta. Obě delší strany přeložte směrem do středu, pak těsto přeložte ještě jednou na sebe tak, aby byl horní překlad trochu uskočený a vytvořil typický tvar. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C asi 15min, po té asi 30min při teplotě 160°C. Pokud se vám bude zdát, že se shora „přichytává“, přikryjte ji alobalem. Po upečení ji ještě teplou hojně mažte máslem a obalujte v cukru. Nechte v chladu uležet, mám vyzkoušeno, že stačí týden.

 


 


Žádné komentáře:

Okomentovat