úterý 3. prosince 2013

Tažený závin s jablky

Není nad podzimní klasiku s jablky. Štrúdl často nedělám, ale jakmile ho upeču, zmizí za odpoledne. Měli jsme návštěvu, tak jsem po dlouhé době zvolila tento osvědčený recept. Ač se může zdát, že tažený závin je moc práce, není tomu tak. Těsto, namísto vytahování pomocí utěrky, klidně vyválejte.

 
Recept (na 2 nohavice)
 
Těsto:
300g prosáté hladké mouky
1 vejce
120ml vlažné vody
2 lžíce oleje
lžička octa
špetka soli
150g rozpuštěného másla
50g rozpuštěného sádla
 
Náplň:
1kg jablek
strouhanka
hrst vlašských ořechů
skořice
cukr

Troubu předehřejte na 180°C. Vodu, vejce, olej, ocet a sůl smíchejte a vlijte do misky s moukou, vypracujte hladké těsto. V případě potřeby přisypte mouku nebo přilijte vodu. Vytvořený bochánek nechte odpočívat pod nahřátým hrncem. Na trošce másle opražte strouhanku, nechte vychladnout. Oloupaná, jádřinců zbavená, jablka nakrájejte na drobné plátky.
Polovinu těsta vyválejte na velmi tenký, až skoro průhledný plát (můžete ho i klasicky vytáhnout pomocí utěrky, ale postup je delší a se stejným výsledkem jako vyválení). Pomažte ho máslem, posypte opraženou strouhankou, poklaďte jablka, ořechy a posypte skořicí a cukrem dle chuti. Zaviňte a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem. To samé zopakujte s druhou polovinou těsta. Oba záviny pomažte máslem smíchaným se sádlem, stejnou směsí pak pravidelně potírejte v průběhu pečení. Pečte přibližně 45min.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat