středa 25. prosince 2013

Křupínky - zapékané müsli

 
Nejkrásnější svátky v roce si zaslouží řádnou přípravu. Dopřejte si trochu času k výrobě ozdob z plsti či pedigu, pečení cukroví nebo tvorbě novoročenek stejně jako já. Každoročně mě od léta vrtá hlavou motiv, jakým potěším své přátele. Letos padla volba na křupínky, které jsem dozdobila plstěnými ptáčky.

 
Recept
 
500g ovesných nebo špaldových vloček
100g vlašských ořechů
50g mandlí
50g slunečnicových semínek
100g lněných semínek
50g sušených fíků nakrájených na kousky
2 lžíce cukru muscovado
70g javorového sirupu
100g medu
50g másla
40g bio slunečnicového oleje
lžička melasy
vanilkový lusk

Velký plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 160°C. Na mírném plameni zahřejte máslo spolu s olejem, cukrem, medem, sirupem, melasou a semínky z vanilkového lusku. Míchejte, až se vám přísady spojí, pak stáhněte z ohně. Směs by neměla vařit. Smíchejte se všemi suchými ingrediencemi a pak vše rozložte na plech. Vločky nepěchujte ani neuhlazujte. Nechte je přibližně 30min zapéct. Po prvních 15min promíchejte. Před konzumací je nechte vychladnout, teprve potom zjistíte, jak křehké a křupavé jsou.


 

2 komentáře:

  1. Zkusila jsem prvně, dala jsem si tam semínka dle sebe a místo lusků použila Kotányi Vanilkovou pastu. Vynikající! Bezva recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný nápad, pastu mám také stále při ruce :) Jsem ráda, že se povedly a příště bude třeba obměna s jinými vločkami.

      Vymazat