úterý 12. listopadu 2013

Pizza s artyčoky

Zbožňuju artyčoky, na jakýkoli způsob, ve kterémkoli jídle. Často používám nakládané – buďto v oleji či octu, jelikož čerstvé moc k sehnání nejsou. A pokud ano, čerstvostí přímo neoplývají. Jakmile je na trhu či obchodě spatříte, neváhejte je koupit. Tento ošklivý bodlák uvnitř skrývá šťavnaté srdíčko, které můžete jíst syrové či dušené, nebo třeba grilované.
 

Recept (2ks Ø30cm)

Těsto:
 300g italské mouky typu 00 – farina di grano tenero
200ml vlažné vody - aqua tiepida
0,5g droždí - lievito
špetka soli - sale

 Zdobení:
plechovka drcených rajčat (používám valfruttu)
artyčoky - carciofi
strouhaný parmazán – parmigiano-reggiano

 
Ve vlažné vodě rozpusťte droždí, mouku osolte a pečlivě s vodou zadělejte v těsto, nechte vykynout minimálně hodinu. Ideálně si ho připravte o den dříve. (Vždy ho udělám večer a nechám v lednici, kde krásně nakyne. Přibližně čtvrt hodinu před přípravou ho nechám při pokojové teplotě a pak s ním pracuji).
Rozpalte troubu na 250°C.
Z poloviny bochánku vytvořte velmi tenkou placku a ručně rozprostřete na plech s pečícím papírem. Potřete rajčaty, které dle chuti osolte, případně oslaďte. Naskládejte artyčoky a hojně posypte parmazánem. Pečte v naplno rozpálené troubě cca 15min.



Žádné komentáře:

Okomentovat