pondělí 11. listopadu 2013

Ovesné sušenky s javorovým sirupem


Tyhle sušenky jsou u nás doma nejoblíbenější. Křupavé a přesto měkké, zdravé a přesto chutné. Ukládám je do plechové krabice, ale nevydrží ani dva dny – pokaždé když „se“ kolem ní projde, pár „se“ jich uloupí. Pokud vás trvanlivost přeci jen zajímá – 2 týdny pro ně nejsou žádný problém. Nechtěně to vyzkoušela kamarádka, když je její malý syn na pár dnů zapomněl v autě…
 
 

Recept (40ks)

150g rozmixovaných ovesných vloček
50g ovesných vloček
70g celozrnné špaldové mouky
30g celozrnné pšeničné mouky
100g másla
5 polévkových lžic medu
1-2 polévkové lžíce javorového sirupu

100g pokrájených rozinek
80g omytých a okapaných semínek (dávám různé druhy najednou - len, slunečnici dýni, občas jich dám méně a zbytek nalámaných mandliček či jiných oříšků)
špetka vanilky či pár kapek extraktu
špetka soli

 
Troubu předehřejte na 180°C. Všechny suroviny smíchejte v těsto a na plech vyložený peč. papírem tvarujte sušenky. Buďto rukama nebo polévkovou lžící. Já si vždycky pokladu na papír hromádky a pak je dnem lžíce zploštím. Aby se těsto nelepilo, namáčejte lžíci (ruce) ve vodě.
Pečte přibližně 12min ve vyhřáté troubě, ještě horké pokapejte každou sušenku javorovým sirupem.







Žádné komentáře:

Okomentovat