středa 13. listopadu 2013

Meruňkový džem s meduňkou


Sezóna meruněk vrcholí a mě se jich doma nakupilo pěkných pár kil. K výrobě zavařeniny, resp. džemu, mě přivedla kamarádka. Na první pokus se zadařilo. Nedalo mě to a chtěla jsem vytvořit něco netradičního. Po pokusech ochucených skořicí a badyánem, které bych pro výraznou chuť použila spíše na vdolky či lívance, jsem vytvořila něco svěžího, lehce nakyslého a přeci jen dobrého na kousek pečiva s máslem.

Recept
 
1,2 kg vypeckovaných meruněk
2 limety
svazek meduňky
12g pektinu
cca 400g cukru
150ml vody

Ovoce prohřejte a prošťouchejte v hrnci spolu s 150ml vody, limetkovou šťávou a s částí cukru (druhou část budete potřebovat na smíchání s pektinem), pokud možno zanechte ve směsi znatelné kousky meruněk. Zbylou část cukru smíchejte s pektinem a po pár minutách přisypte do hrnce. Přiveďte k varu a povařte asi 3min. Vmíchejte nasekanou meduňku a plňte do umytých sklenic vypláchnutých vroucí vodou. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru na čtvrt hodiny.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat