neděle 17. listopadu 2013

Malcesine - Lago di Garda (1. část)

 "Deset bezstarostných dnů strávených na dovolené je za námi a já pro vás mám něco nového. A jelikož je Itálie plná srdečné a domácké atmosféry, chtěla bych se s vámi a mé gastrozážitky podělit."
Tak tedy gastropis, část první.
 
Ne nadarmo se Malcesine říká „Perla jezera Garda“. Je to jedno z nejmalebnějších míst zdejší oblasti, nacházejících se na úpatí hory Monte Baldo. Jako mnoho italských měst se těší labyrintu spletitých uliček nabízejících nespočet restaurací, vináren, obchůdků.
 
 

 

Svěží citrusy a všelinoucí se citrusové aroma

 

Již do 13. století se datuje počátek pěstování citrusů v oblasti Lago di Garda, nicméně tato tradice je již minulostí. Dnes můžeme na místech kdysi porostlých keři obsypanými žlutými plody zahlédnout jen dřevěné sloupy, které byly součástí skleníků. Ovšem velký dík patří těm, kteří chtěli návštěvníkům a příchozím tehdější atmosféru přiblížit, a tak jsou v posledních letech opět citrusové stromky vysazovány.
 
Pobřežní městečko Limone to svým názvem ztvrzuje – podobnost se slovem „lemon“ se opravdu nezapře. Na druhou stranu i v Malcesine je na první pohled známo, že citrony k jezeru zkrátka patří. Při procházkách městem spatříte žlutě zabarvené lahvičky rozmanitých tvarů a velikostí v každičkém obchůdku. Ano, zářivě žlutý nápoj se nazývá limoncello (nebo také limoncino) a nabídne vám ho snad každé menu zdejších restaurací jako digestiv. Někdy i jako pozornost podniku, například v restauraci Da Pedro (Vicolo Porto Vecchio, 9), kde jsme jím „spláchli“ Insalata Vecchio – křupavé listy salátu s tuňákem, jak jinak než hojně zakapaným olivovým olejem a šťávou z voňavých citronů.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat