neděle 17. listopadu 2013

Kapučínový dort

V srpnu jsme slavili narozeniny. Nebyly kulaté nebo něčím vyjímečné, ale dort chybět nemohl. Připravovala jsem ho již počtvrté a opět se povedl. Recept mě prvně inspiroval již před osmi roky, kdy jsem listovala časopisem  Apetit. Na dortu mě ovšem něco chybělo. Bílá plocha se mi zdála nudná, tak jsem ji dozdobila čokoládovými motýlky, které jsem vytvořila z hořké čokolády.
 

Recept (dortová forma Ø25cm)
 
Těsto na korpus:
280g hladké mouky
170g změklého másla
50g třtinového cukru
špetka soli

Čokoládová vrstva:
180ml 40% smetany
240g nasekané hořké čokolády (dávám lindtku 70%)
40ml Baileys

Tvarohová náplň:
750g měkkého tvarohu (tučný či polotučný)
80g moučkového cukru
40g kukuřičného škrobu
2 vanilkové cukry s pravou vanilkou
2 lžíce rumu
20ml espressa
1 lžíce melasy
3 vejce

Poleva:
250g zakysané smetany
30g cukru krystal

Motýli:
50g hořké čokolády (lindt 70%)
igelitový sáček s uzávěrem
peč. papír
karton

Nejprve si připravte čokoládovou vrstvu tím, že svaříte smetanu, do které přidáte čokoládu, Baileys, a vymícháte dohladka. Směs nechte zchladnout.
Přísady na korpus smíchejte v drobenku a vmačkejte do dortové formy tak, abyste měli dno i okraje stejně silné. Dobře to jde obrácenou lžící. Na korpus nalijte chladnou čokoládovou směs a dejte do mrazáku.
Předehřejte  horkovzdušnou troubu na 170°C a připravte si hlavní náplň. Ve větší míse vyšlehejte tvarohy s ostatními přísadami mimo vajec. Ty přidávejte po jednom do směsi, stále míchejte. Jakmile bude směs vláčná, nalijte na zmrzlou čokoládovou vrstvu a dejte na hodinu péct. Po upečení nechte chvilku vychladnout a nakonec poliljte polevou ze zakysané smetany a dejte ještě na 10min péct. Dort nechávám vychladit přes noc a servíruji vždy druhý den.
Na motýlky si připravte misku s horkou vodou. Do sáčku vložte pár kostek čokolády, uzavřete a dejte do horké vody, aby se rozpustila. Pečící papír přeložte (tím vytvoříte pomyslnou osu – tělo motýla) a rozložte zpět. Můžete si pod něj položit předlohu s obrysem. Vyjměte sáček s rozehřátou čokoládou a opatrně ustřihněte růžek. Nakreslete motýla na pečící papír - jako kdybyste zdobili perníčky. Karton přehněte tak, aby vám svíral úhel cca 90° (bude určovat tvar budoucího motýla) a zapřete ho. Vložte do něj pečící papír s nakresleným čokoládovým motýlem a nechte ztuhnout. Poté už jen ozdobu opatrně z papíru sejměte.
 


Žádné komentáře:

Okomentovat