sobota 2. listopadu 2013

Bezinková šťáva






Chodím běhat, taky na vychajdy s kamarádkami, občas na kolo.. a letos v červnu mě ty keře bezu tak okouzlily, že jsem se vydala na květy a vytvořila svůj prémiérový bezový sirup. Postup je více než snadný, výsledek se prostě nedá pokazit. Štáva je výborná.

Recept

30 květů černého bezu
2l vychladlé převařené vody
1,75kg třtinového cukru
70g kyseliny citrónové
1 citron

Do převařené, již vychladlé vody, nasypte kyselinu citrónovou a dejte na plátky nakrájený citron. Ponořte květy a nechte louhovat po dobu 24h. Pak přeceďte přes plátno či plenu, pečlivě vymačkejte. Vsypte cukr – pro lepší rozpuštění můžete zahřát, ale zásadně nevařit. Šťávu nalévejte do vyvařených sklenic či lahví.






2 komentáře:

  1. Týno, nebude to dlouho trvat a vyrazím na květy bezu. Už se moc těším. Letos nesmím podcenit množství cukru. V loňském roce jsem dala méně než je uvedeno a šťáva nebyla tak výborná jako ta Tvoje. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme podobné, musím ho ale načesat o mnoho více než v loňském roce, šťáva zmizela během pár týdnů, a to jsem pár lahví ukryla ve sklepě! :-)

      Vymazat